dimarts, d’abril 30, 2024

DEPROVESA – Wild – ADM: 50 anys d'història

La mercantil Deshidratación de Productos Vegetales SA (DEPROVESA) es va constituir formalment el 30 de maig de 1974, en virtut d’escriptura pública autoritzada pel notari de Madrid, Manuel Antonio Romero Viéitez. L’objectiu principal era la fabricació de concentrats, aromes i colorants extrets principalment de productes cítrics (taronja i llima), per a la seua venda a la indústria alimentària.


El capital social inicial era de 6.600.000 pessetes, aportat pels socis fundadors:


  • Joaquín Muñoz Peirats, advocat, economista, polític i empresari valencià, amb un 55 % de participació

  • Hans Joachim Moser, d’origen alemany i amb passaport peruà, amb un 16 % de participació

  • Peter Karl Hertz, industrial alemany, amb un 16 % de participació

  • José Luis Ruiz Tena, funcionari del cos de veterinaris del Ministeri d’Agricultura, amb un 8 % de participació

  • N. Timmerman’s B.V., empresa de capital neerlandés, amb un 5 % de participació



A sol·licitud de Joaquín Muñoz Peirats, principal impulsor del projecte i com a representant de la societat, el Ministeri d’Agricultura va dictar l’Orde de 15 de juny de 1974, per la qual es declarava compresa en el sector industrial agrari d’interés preferent la instal·lació d’una planta de deshidratació de residus i subproductes vegetals en un lloc indeterminat de la província de València. Així mateix, es concedia un termini de tres mesos per a l’inici de les obres i d’altres dotze mesos per a la seua finalització, comptadors a partir de la data d’aprovació del projecte definitiu.


Esta instal·lació havia d’acomplir unes condicions tècniques, econòmiques i socials per a estar compresa dins del sector industrial agrari d’interés preferent. Alhora, l’empresa tenia dret a acollir-se a una sèrie de beneficis fiscals pel termini de cinc anys amb possibilitat de pròrroga.


Els terrenys elegits per a la construcció ocupaven una superfície aproximada de 8.800 m2 i estaven situats en la partida de la Coma, en el camí Fondo de Cogullada. Una ubicació propera a la fàbrica de l’empresa Cadbury Schweppes, antiga Frutos Españoles SA (FESA), indústria relacionada amb la família de Muñoz Peirats i d’on provindria bona part de la matèria primera en els inicis de l’empresa. Una de les finalitats era, després d’un procés de deshidratació en sequers i utilitzant tècniques avançades i modernes, transformar els residus vegetals de les fàbriques de derivats dels cítrics de Carcaixent i de zones properes en pinso per a animals.


Les obres de la nova indústria començaren de seguida i es trobaven a ple rendiment durant els mesos d’estiu d’eixe mateix any. Segons un butlletí informatiu municipal, el 5 d’octubre de 1974 tingué lloc la inauguració de la planta de DEPROVESA. Encara no estava ni firmada pel director general del ram l’Orde de 8 de novembre de 1974, que aprovaria el projecte definitiu.


L’Ajuntament de Carcaixent va publicar el 30 d’abril de 1975 en el Butlletí Oficial de la Província de València l’edicte d’exposició pública d’establiment de l’activitat, com a pas previ a l’atorgament de la llicència. A finals de 1976, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va tramitar una sol·licitud de l’empresa per afluir aigües residuals al barranc de Barxeta.


Després de successives ampliacions de capital, acordades els anys 1974, 1977, 1978, 1979 i 1983, respectivament, la companyia N. Timmerman’s B.V., fundada pels fills del moliner Nicolaas Timmerman i dedicada al comerç de pinsos, cereals, farina i fertilitzants en Alkmaar (Països Baixos), es va fer amb el 53 % de la societat.


El grup Wild, principal client de DEPROVESA, va adquirir l’entitat a principis de 1987. L’origen d’este conglomerat es remunta a l’any 1931, quan l’empresari alemany, Rudolf Wild, fundà a Heildelberg l’empresa Zick-Zack-Werk Rudolf Wild. L’objectiu era produir begudes sense alcohol amb ingredients purament naturals. El refresc Libella i el suc Capri-Sonne, marques encara existents, foren els principals productes comercials. La seua gestió, junt a la seua dona Leonie Wild i, amb la posterior incorporació del seu fill Hans-Peter Wild, elevaren esta societat a la categoria de multinacional. En 1985 el negoci es va transferir a l’empresa Rudolf Wild GmbH & Co. KG. que, amb els anys, es va convertir en líder mundial en la producció d’ingredients naturals per a la indústria alimentària i de begudes.


El 26 de setembre de 1990, després d’una inversió de 300 milions de pessetes i una nova ampliació del capital social, es va inaugurar a Carcaixent la nova planta de DEPROVESA amb equips tecnològics d’alta gamma. El volum de producció augmentà significativament i s’introduïren productes nous com els extractes de plantes aromàtiques, per tal subministrar concentrats a altres companyies a nivell internacional. L’any 1993, amb motiu de la instal·lació d’una depuradora se sol·licità novament autorització a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per al vessament d’aigües residuals al barranc de Barxeta. L’empresa va obtindre la certificació de qualitat ISO 9001 l’any 1995.


L’any 1999 se celebraren els 25 anys de la fundació de la companyia i s’atorgà la medalla de plata Rudolf Wild als tres treballadors en actiu més antics: Juan Bolinches, Enrique Ferri i M. Antonia Cogollos.


A principis del segle XX, amb la instal·lació d’un nou magatzem frigorífic, la factoria va augmentar la capacitat per a processar productes de temporada. L’any 2002 es va construir un altre edifici amb el seu magatzem i àrea logística annexa. Dos exercicis més tard, s’introduí el popular “Fruit up”, com a nou ingredient alimentari constituït exclusivament per carbohidrats solubles procedents de diverses fruites. A partir de l’any 2009, s’obrí una planta d’última generació per al processat d’edulcorants de fruites. En 2012 s’establí un sistema de gestió per a complir amb la certificació IFS.


El mes d’octubre de 2014 la multinacional nord-americana ADM va completar l’adquisició de Wild Flavors, empresa matriu de Hans-Peter Wild. L’origen d’este gegant agroalimentari s’inicia l’any 1902 quan George A. Archer i John W. Daniels obriren un negoci de moldre llavors de lli i formaren la societat Archer-Daniels Linseed Company. El 1923 adquiriren l’empresa Midhland Linseed Products Company. I, tot seguit, es va constituir Archer-Daniels-Midland Company, hui en dia, un dels majors productors de cereals i olis vegetals.


En línia amb la seua aposta expansiva, l’any 2017 el conglomerat ADM va comprar el 90 % del paquet accionarial de l’empresa valenciana del sector biotecnològic Biopolis SL, amb seu a Paterna. Esta mercantil, liderada pel biòleg Daniel Ramón, va nàixer l’any 2003 com spin-off del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) junt amb tres socis capitalistes més. I ofereix serveis d’investigació, desenvolupament i producció als sectors agroalimentari, farmacèutic, químic i energètic.


Després d’obtindre les preceptives autoritzacions administratives, l’any 2021 començaren en Carcaixent les obres per a la construcció d’una planta de probiòtics i postbiòtics en el mateix lloc on estaven les oficines noves, cosa que obligà a traslladar provisionalment les dependències administratives a un barracó prefabricat. El mes de febrer de 2023 s’obriren estes instal·lacions. Esta inversió de més de 25 milions d’euros permetrà en un futur quintuplicar la capacitat de producció que l’empresa filial Biopolis té a Paterna. A principis de 2024 s’han inaugurat unes oficines més modernes en el mateix punt on es trobaven les dependències administratives de la fàbrica vella.


ADM Wild Valencia compta actualment amb 160 persones empleades. El capital social és de 817.360 euros i el seu volum de vendes se situa vora els 70 milions d’euros anuals. Més de la meitat corresponen a exportacions, de les quals cal destacar els productes concentrats del te i els derivats de la garrofa.


Canvis de raó social - A46073540


1974-1994 Deshidratación de Productos Vegetales SA (DEPROVESA)

1994-2007 Deprovesa Wild SA

2007-2017 Wild Valencia SA

2017-2024 ADM Wild Valencia SAU


Directors gerents


Ramon Ventura (1974-1979)

Salvador Espert (1979-1983)

Manolo Sanz (1983-1990)

Francisco Climent (1990-2003)

Iñaki Zaldua (2003-2010)

Francisco Climent (2010-2019)

Paco Enguix (2019-2024)



Referències


Arxiu família Albert-Cogollos

Arxiu ADM Wild Valencia SAU

Boletín Informativo. Número 18. Agost i setembre de 1974. Ajuntament de Carcaixent

Boletín Informativo. Número 20. Desembre de 1974. Ajuntament de Carcaixent

Boletín Oficial del Estado: https://www.boe.es/

Butlletí Oficial de la Província de València: https://fondosdigitales.dival.es/pandora/

Diari Oficial de la Generalitat Valenciana: https://dogv.gva.es/es

https://www.revistafrisona.com/Noticia/fallece-jos%C3%A9-luis-ruiz-tena

https://archive.org/stream/west-frieslands-oud-en-nieuw-51-1984/wfon-51-1984_djvu.txt

https://www.adm.com/

https://es.linkedin.com/company/adm

https://www.pcuv.es/es/empresas/biotecnologia/BIOPOLIS

https://www.capri-sun.com/es/

Hemeroteca: Levante-EMV, Las Provincias, Expansión, Cinco Días, Valencia Plaza, El Economista

Grau Perales, Marta. Estudio analítico y funcional de extractos de espino blanco (crataegus monogyna jacq.). Treball final del Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments. Universitat Politècnica de València

Salom Añó, Rafael i CJK, Henry. Fruit up (nuevo ingrediente alimentario de Wild): evaluación científica de sus propiedades saludables. https://revista.sedca.es/PDF/Fruit_up_Salom.pdf