dilluns, de setembre 04, 2006

Corpus a remulla

Quan passeu pel carrer Santa Anna, trobareu el col·legi dels frares franciscans. Si teniu l’ocasió d’alçar un poc el cap, veureu a la façana de l’antiga casa dels Boscà, un baix relleu. Què simbolitza? Què fa això allí?

Doncs, commemora un fet ocorregut l’any 1656. Passava la processó del Corpus, per allí mateix, quan de sobte, una forta tronada va obligar a refugiar-se a tots els clergues que portaven el Santíssim a la casa dels Boscà.

El relleu està realitzat amb gran realisme i molt de moviment. En primer pla, cobrint els dos costats, figuren un grup de músics. Al centre es troben els propietaris de la casa, Martí Boscà i Sancho i Magdalena Rubió i Armengol, amb un jove postrat entre ells. El senyor, vestit a la antiga usança, té la mà dreta damunt del pit, mentre a l’altra sosté un brandó. La senyora es cobreix amb una toca i una mantellina. Al fons, clergues que rodegen la custòdia i molta altra gent.

Martí Boscà i Sancho, ciutadà, nascut a Carcaixent el 1613 i mort el 1670, fou pare de Martí Boscà i Rubió (1660-1735) i dels canonges Joan Boscà i Rubió (1647-1707) i Francesc Boscà i Rubió (1649-1726). El primer, fundador de l’Hospital de pobres malalts. Llegà tota la seua fortuna en favor de la beneficència local el 1735. Gràcies a això, es construí un hospital, que hui dia és el Conservatori “Mestre Vert” de Carcaixent. Es casà en primeres núpcies amb Margarida March, ien segones amb Teresa Gramage Calatayud.


La inscripció que rodeja el baix relleu diu textualment:

"XPº (JESUCRISTO) SAC(RAMENTA)DO EN PROCES(SIÓN) DIA DE CORPUS ENTRÓ EN ESTA CAS(A) DE LOS BOSCÁS (L)LOVIENDO ANN(O) 1656"



BIBLIOGRAFIA


Els carrers i les places de Carcaixent. Història i annecdotari
Bernat Daràs Mahiques
Ajuntament de Carcaixent, 2007