dimarts, de febrer 14, 2023

La bullanga de Carcaixent

Les bullangues son una sèrie de revoltes populars de caire liberal que van tindre lloc a Catalunya, especialment a Barcelona, entre els anys 1835 i 1843.
L’absolutisme de l’Antic Règim entrà en crisi a la mort del rei Ferran VII l’any 1833. La seua filla, Isabel II, era menor d’edat. Per tant, la reina regent, Maria Cristina de Borbó, se’n feu càrrec de la Corona. Començà la primera Guerra Carlina entre els partidaris de l’infant Carles i la llei sàlica i els isabelins i la pragmàtica sanció. L’any 1834 es promulgà l’Estatut Reial com una carta atorgada, no emanada de la sobirania popular.
Les disputes entre els sectors moderats i progressistes del partit liberal provocaren alguns enfrontaments. Este clima va desembocar en nombrosos disturbis contra la noblesa, el clergat i el sectors més conservadors.
La milícia nacional o guàrdia nacional era un cos de ciutadans armats amb el propòsit de mantindre l’ordre públic i defensar el règim constitucional. Tenia el seu origen en el cos de voluntaris honrats, organitzat a finals del segle XVIII. Este cos, amb la tornada de l’absolutisme de 1823 a 1833, passà a denominar-se el cos de voluntaris realistes. L’any 1834 es denominà milícia urbana.
Un dels principals motius de l’enfrontament entre els conservadors i els liberals progressistes va ser la milícia nacional. El partit moderat proposava la seua dissolució i la substitució per un cos professional, la Guardia Civil. Per contra, el partit progressista defenia la seua continuïtat.
A Carcaixent no podien ser menys i també tenim la nostra pròpia bullanga. Va ocórrer el mes de setembre de 1835. Alguns dels seus protagonistes van ser:
Juan Mir Domingo. Nascut a Carcaixent l’any 1777. Fill de Juan Mir i Rosa Domingo. Casat amb Josefa Aparici Garrigues l’any 1804. Va ser l’alcalde constitucional primer els anys 1814 i 1820 i d’idees liberals i progressistes.
Juan Mir Aparici. Nascut a Carcaixent l’any 1806. Fill de Juan Mir Domingo i Josefa Aparici Garrigues. Casat amb Pascuala Antonia Talens Albelda l’any 1838. Documentat com a alcalde constitucional l’any 1842 i entre els mesos de desembre de 1869 i març de 1870, d’idees liberals i progressistes. Va morir l’any 1880.
José Mir Aparici. Nascut a Carcaixent l’any 1810. Fill de Juan Mir Domingo i Josefa Aparici Garrigues. Casat amb Mariana Carrasco Alonso l’any 1841.
Francisco Pasqual Mir Aparici. Nascut a Carcaixent l’any 1813. Fill de Juan Mir Domingo i Josefa Aparici Garrigues. Casat amb María Teresa Talens Albelda l’any 1837. Va morir l’any 1874.
Luis Soriano Serra, capità comandant de voluntaris urbans de cavalleria. Nascut a Carcaixent l’any 1799. Fill de Lluis Soriano Puig i Vicenta Maria Serra Talens. Casà amb Anna Maria Arbona Talens l’any 1823. Documentat com a alcalde de Carcaixent entre el mesos de juliol i desembre de 1835 i durant els primers dies del mes de gener de 1854, del partit moderat i conservador. Va morir l’any 1863. Va ser l’encarregat de notificar la Reial ordre d’exclaustració eclesiàstica al guardià del convent de Sant Francesc d’Assís, el 20 d’agost de 1835.
Francisco Javaloyes, metge. Casat a Alcoleja amb Francisca Picó l’any 1802.
Francisco Javaloyes Picó, metge. Nascut a Alcoleja l’any 1804. Es va casar amb Tomasa Carbonell Soler a Cullera l’any 1861.
Antonio Javaloyes Picó. Fill de Fill de Francisco Javaloyes y Francisca Picó.
José Elías Javaloyes Picó. Nascut a Alcoleja l’any 1806. Fill de Francisco Javaloyes y Francisca Picó. Mort l’any 1835.
Alejandro Javaloyes Picó. Nascut a Alcoleja l’any 1809. Fill de Francisco Javaloyes y Francisca Picó.
Cristóbal Núñez Esteban, subtinent de la guàrdia nacional d’infanteria. Nascut a Carcaixent l’any 1809. Fill de Josep Núñez i Rosa Esteban.
Salvador Bort Miquel. subtinent de la guàrdia nacional d’infanteria. Nascut a Carcaixent l’any 1810. Fill de Juan Bort Agustí i Gracia Miquel Armengol.
ARV. Família Calatayud, caixa 76, núm. 35. Ofici de Vicente Ferrús al governador d’Alzira i el seu partit en què relata la deposició de l’alcalde i l’Ajuntament de Carcaixent
Correspondiendo a la confianza que V.S. se ha servido dispensarme en el oficio, de 15 de los corrientes, debo decir que en verdad no se ha conocido otro pueblo, en que se haya conservado la tranquilidad y el orden, que en esta villa hasta que en la madrugada del 20 de setiembre ultimo, fué notablemente alterada por una porcion de sujetos que sin duda dieron pruevas de ser de los mas desmoralizados. Efectivamente despues de haber depuesto con violencia al Alcalde y Ayuntamiento y substituido dichos destinos en los sujetos que les parecieron, dispararon diferentes tiros por las calles y hasta dentro de algunas casas, que afortunadamente no ocasionaron daño a persona alguna; pero que infundieron el mayor terror en los pacificos vecinos. Desde aquella noche, y mientras duro el supuesto gobierno, a penas hubo una en que no se repitieran iguales escandalos siendo los que mas figuraron en dicha madrugada y siguientes los hijos de Juan Mir, a quien se emposesó en el destino de Alcalde, los de Don Francisco Javaloyes medico de esta villa, llamados Don Francisco también medico y Antonio estudiante, Don Cristoval Nuñez, y Don Salvador Bort ambos subtenientes de la G. N. de infanteria, a cuyo cuerpo pertenece tambien en clase de teniente uno de los hijos de Juan Mir. Estos en mi concepto y a no caber dudar en el de todo el pueblo han sido los principales autores de aquella maquinacion y de quantos exesos puedan a caso acontecer y los que sedujeron a muchos de los que les acompañaron en ella, en terminos que le deben ser notorios a V.S. los que ultimamente se han cometido sin duda por los mismos pues que despues de emposesado el Ayuntamiento legitimo por disposicion del S.or Gobernador Civil a pesar de los bandos que se publicaron para que no andasen reunidas por las noches mas de dos personas con el objeto de que se restableciese el orden, les sorprendieron las autoridades distintas veces en numero de diez y doce armados con carabinas en desprecio de lo que tan recientemente estava mandado.
Por lo que respeta a los medios de que se deba echar mano para cortar de raiz los males que afligen a este vecindario la penetracion de V.S. mas bien que la mia podra dictarlos. Debiendo por ultimo hacer presente a V.S. que si bien los hijos del medico Don Francisco Javaloyes llamados Jose Elias y Alexandro se encontravan en la ciudad de Valencia en la noche del 19 y madrugada del 20 de Setiembre ultimo regresaron a muy pocos dias y han sido otros de los que mas han contribuido a los desordenes ocurridos.
[….] fue a V.S. m. ant […]
Carcaxente y d[iciem]bre 17 de 1835
Vicente Ferrús
Sr. Gobernador M. y P. de Alcira y su Partido



Foto: La Patuleia (1835), d'Antoni Ferran, Museu d'Història de Barcelona