dimarts, de febrer 14, 2023

Margarita, la xica secreta de Pere Pablo

Pere Pablo i Sanchis va nàixer a Carcaixent el 17 d’octubre de 1632. Fill de Francesc Pablo i Lloret, familiar del Sant Ofici, i Margarida Sanchis i Garrigues. Es va casar el 16 de febrer de 1650 amb Luciana Osset i Albelda.

L'any 1673 va heretar de son pare la casa familiar del carrer la Missa. En 1687 va ser condemnat per la justícia per deutes diversos. I va haver de pagar la restitució de la dot a la seua dona. En resum, una cosa pareguda a l’alçament de bens i la declaració d’insolvència de l’actualitat però legal en aquella època. Així, la dona es va fer l’ama i senyora de tot el patrimoni familiar.
En el testament de Luciana Osset, morta l’any 1692, ja ho deixa ben clar: «[...] lo dit Pere Pablo marit y señor meu no te bens ni efectes alguns de que poderla dotar ni ygualarla ab la desus dita Antonia Pablo (ni esperança de tenirlos) [...]»
La seua filla Anna Maria Pablo va heretar l’ofici de deutora i va acabar arruïnada després d’embarcar-se en uns quants negocis que no li eixiren massa bé.
Però l’exclusiva de hui, en el Sálvame del segle XVII, és que Pere Pablo tenia una “chica secreta” a València. Li deien Margarita i la tenien al seu càrrec el sastre Batiste Girbés i la seua dona Josepa Eixarch.
Seria una filla il·legítima fruit d’un adulteri? O, després de morir Luciana Osset, va tindre una filla amb una altra dona sense casar-se? Era adoptada? Per què era una xica secreta?
No crec que ho sapiguem mai. Però, a partir de hui, Margarita ja no és la xica secreta de Pere Pablo.
APCCV. Protocol notarial Francisco Blanes 1698-1699, sign. 5.605
Die XXIII Augusti anno a Nativitate Domini MCCLXXXXVIIII sit omnibus notum quod ego Baptista Girves seritextor Valentiae habitator sereniter et gratis confiteor et recognosco vobis Petro Pablo civis villae de Carcaixent habitatori absenti et vestris quod dedictis et solventis mihi realiter numerando septem libras quotuor decim solidos monete regalium Valentiae debitas et debitos de residuo et ad complementum de tota la llet y aliments prestats per mi y Jusepa Eixarch ma muller a una chica secreta que la dita ma muller ha criat per orde y conte de dit Pere Pablo; la qual chica es diu Margarita et quia es.a renuntio es.a Actum Valentia
Testes sunt Vitorianus Roca rector ville de Alcoy et Melchor Irles vicarius parrochialis eclesiae Sancti Thomas Valentia presbiteri sacra Theologia Doctor Valentia habitatores.
Pere Pablo va ser soterrat a Carcaixent el 24 de novembre de 1708.


Foto: Aquarel·la de Mariano Mosquera Mata