dimarts, de febrer 14, 2023

Els primers alcaldes de Carcaixent

El Decret de Nova Planta, promulgat pel rei Felip V el 29 de juny de 1707, va abolir els Furs i les institucions pròpies del regne de València.

Durant tot l’any 1707 encara es mantingueren en el càrrec els jurats i el justícia de la vila.
AHPAC, Llibre Racional de 1707, sign. 23.100.0, foli 137v
El 29 de desembre «...Missa cantada als aniversaris del R [ey]. S [eño]r. N [ostre], fanla selebrar los Señors Jurats, ab Te Deum Laudamus en asistencia del Sr. Mahoní...»
A partir de 1708 es formà el nou Ajuntament de planta borbònica, compost per dos alcaldes i deu regidors.
ARV. Real Justícia, Llibre núm. 781, foli 91r
«Sepase por esta carta como nosotros el Doctor Joseph Albelda, Joseph Talens de Feliz Alcaldes ordin.os de esta villa de Carcajente, Pedro Talens lo Roll, Juachin Albelda de Nicolás, Fran. Nicolau, el Doctor Fran.co Talens, Caietano Bonastre, Bala.r Garrigues de Balthasar y Joseph Casanoves de Andres Rexidores de dicha villa juntos en la sala de la casa de nuestro Ayuntam.to y Cavildo como lo hacemos de costumbre por nos y en nombre de los demas capitulares dieron [...] al doctor Vicente Talens otro de los regidores de dicha villa [...] en esta sala de Ayuntam.to de esta villa a los treze dias del mes de março de mil setecientos y ocho
Pedro Garrigues escribano del Ayuntamiento de esta villa»
Els primers alcaldes de Carcaixent van ser el doctor Josep Albelda, alcalde ordinari primer, i Josep Talens, de Fèlix, alcalde ordinari segon.
Doctor Josep Albelda i Guerau, metge. Va nàixer a Carcaixent el 17 de juny de 1665. Fill de Llorenç Albelda i Gomis i Magdalena Guerau i Albelda. Ocupà els càrrecs de síndic i jurat en l’època foral. Es casà amb Josep Arazil i Cerveró el 5 d’octubre de 1695. Morí a Carcaixent i va ser soterrat el 6 de març de 1736 en el convent de Sant Francesc d’Assís.
Josep Talens i Albelda, de Fèlix, ciutadà. Va nàixer a Carcaixent el 7 de novembre de 1668. Fill de Fèlix Talens i Ausina i Francesca Albelda i Talens. Ocupà el càrrec de jurat en l’època foral. Es casà amb Lluïsa Lloret i Rodrigo el 7 de setembre de 1697. Morí a Carcaixent i va ser soterrat el 5 de juliol de 1738.
Els primers regidors foren: Pere Talens lo Roll, Joaquim Albelda de Nicolau, Francesc Nicolau, el doctor Francesc Talens, Cayetano Bonastre, Baltasar Garrigues de Baltasar, Josep Casanoves d’Andreu, Vicent Talens...



Foto: Llibre de privilegis de Felip V, Arxiu municipal de Carcaixent